Doorbreek de stilte rondom abortus

Uitgemaakt worden voor moordenaar. Folders in de handen geduwd krijgen met afschuwelijke foto’s en misleidende informatie. Vlak voor een ingrijpend moment geconfronteerd worden met de intolerante agressie van anti-abortusactivisten, dat gun je niemand. Toch gebeurt het bijna dagelijks voor de abortusklinieken in Nederland. Steeds vaker. Steeds agressiever.  
 
Een groeiende beweging is eropuit om verworven vrijheden en rechten zoals abortus terug te draaien. En daar staat niks tegenover. Ik, Christa Compas en directeur van het Humanistisch Verbond, kon dit niet langer aanzien. Ik ben in actie gekomen. Wat kunnen we doen?

Lees mijn verhaal 

Intimidatie bij abortusklinieken geen nepnieuws_70

Amber Pater

Nederland telt 14 abortusklinieken. Het gemiddeld aantal abortussen per jaar ligt rond de 30.000 waarvan meer dan de helft binnen de zeven weken. Dat aantal is stabiel en in vergelijking met landen om ons heen relatief laag. De toegang tot abortus is in Nederland goed geregeld. En toch zorgen de agressieve methodes van anti-abortusactivisten ook hier voor een toenemend taboe op abortus. Maar het zijn niet alleen activisten die het klimaat rondom abortus proberen te beïnvloeden.

Vrouwen over abortus_25

Ook de door de overheid gesubsidieerde hulpverleningsorganisatie Siriz probeert de keuze van vrouwen te beïnvloeden met gekleurde informatie. Siriz is innig verbonden met anti-abortusorganisatie VBOK – de Vereniging voor de Bescherming van het Ongeboren Kind. Ze delen bestuursleden, en verdelen onderling de financiële middelen. Hoe kan de hulp die Siriz biedt aan onbedoeld zwangere vrouwen neutraal en onafhankelijk zijn?
Sinds vorig jaar zet ik mij in voor de vrije keuze bij abortus.

Ook in Nederland is er een groeiende conservatieve beweging die seksuele rechten wil terugdraaien, zoals het recht op abortus. Daar moet een ander geluid tegenover staan.

 

Dom en wezenloos 

Ik schrik van de reacties die ik krijg als ik over dit onderwerp schrijf. Er lijkt een klimaat te zijn ontstaan waarin vrouwen zich moeten schamen als ze gebruik maken van een recht. Vrouwen die voor abortus kiezen worden in die reacties niet alleen als zondig, maar als ook dom, wezenloos en egoïstisch gezien. Onbedoeld zwanger? Eigen schuld, dikke pech. Je moet het nu maar voldragen.


Een abortus doe je niet zomaar. Er gaat meestal een periode van twijfel aan vooraf. Abortus is ook vaak een eenzaam besluit, waar weinig over wordt gesproken. Ook niet in de beschermde omgeving van vrienden en familie. Wanneer je dan toch tot dit moeilijke besluit bent gekomen, word je voor de ingang van de kliniek beticht van moord.

 

Onder meer door de agressieve lobby van de regering Trump winnen conservatieve bewegingen wereldwijd steeds meer terrein. Zij zijn volledig gericht op terugdraaien van verworven vrijheden en rechten zoals abortus. En daar staat niks tegenover. Ook in Nederland niet. Is het omdat we denken dat het hier allemaal prima is geregeld? Dat het publieke debat niet meer hoeft te worden gevoerd, en abortus nog slechts een zaak is voor individuele vrouwen?

 

(Tekst loopt door onder de foto)

Intimidatie bij abortusklinieken geen nepnieuws_71

Doorbreek de stilte

We mogen dit niet alleen overlaten aan de vrouw die voor deze keuze staat. Het gesprek moet op grotere schaal worden gevoerd, in alle openheid. In de politiek, de samenleving, maar ook in de eigen omgeving. Ga het gesprek met vrienden en familie aan over abortus. Zo halen we het onderwerp uit de taboesfeer van schuld en schaamte. Want juist geheimzinnigheid maakt vrouwen kwetsbaar – ook voor de demonstranten bij abortusklinieken.

Vrij denken, samen leven

Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden is dit werk mogelijk.

  

Word nu lid en ontvang The Testaments van Margaret Atwood, het langverwachte vervolg op Handmaid’s Tale.

 

Word nu lid! 

Intimidatie bij abortusklinieken geen nepnieuws

2/7
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...