Vijf veelgestelde vragen over het Humanistisch Verbond. (En onze alles verklarende antwoorden.)

vijfveelgesteldevragenoverhetHumanistischverbond_290
1 Jullie komen op voor vrijheden. Maar in Nederland is toch alles goed geregeld? Is dat dan nog wel relevant?

 

En óf dat relevant is. Kijk eens naar het oprukkend ultraconservatisme. Wereldwijd. In Europa. En ook in Nederland. Mensen en clubs die verworven rechten als het homohuwelijk, gelijke behandeling van man en vrouw, abortus en euthanasie willen terug­dringen. Daar komen we tegen in actie. Dit soort basale vrijheden blijken nog steeds niet vanzelfsprekend. Maar er zijn ook nieuwe onderwerpen waarbij zelfbeschikking op de tocht staat: hoe vrij ben je op internet? Is er genoeg bescherming voor je privacy?
En voor alternatieve gezins­vormen? Word je als single wel gelijk behandeld? Het Humanistisch Verbond is als onafhankelijke organisatie belangrijk om de politiek scherp te houden.

 

2 De meerderheid van Nederland is niet meer religieus. Waarom is dan een vereniging als het Humanistisch Verbond nodig?

 

Door de jarenlange inzet van het Humanistisch Verbond is er in Nederland wettelijke gelijke behandeling tussen mensen met een religie en mensen zonder religie. Toch is de praktijk soms heel anders. Zo ondervinden ook in Nederland mensen die afscheid nemen van het geloof van hun ouders sociaal vaak grote problemen. Wij geven deze mensen een ontmoetingsplek en een platform. Ook wordt in de praktijk religie vaak nog voorgetrokken ten opzichte van niet-godsdienstige visies op het leven. Bijvoorbeeld in het onderwijs. En kijk eens over de grens. In veel landen is het nog steeds verboden om atheïst, agnost, humanist of vrijdenker te zijn. Wij zijn dus nog steeds hard nodig.

3 Het humanisme zet zich in voor vrijheid. Waarom dan zelf een clubje zijn? Is dat niet tegenstrijdig?

 

Het humanisme is geen dwingende levensbeschouwing, in die zin dat je een bepaald boek moet volgen, of bepaalde strikte denkbeelden aanhangt. Humanisten kunnen dus ook van mening verschillen: dat is juist goed! Er zijn ook genoeg leden die zich niet ‘humanist’ noemen, maar zichzelf anders beschrijven. Toch is het belangrijk dat mensen die staan voor een vrije en menswaardige samenleving zich organiseren. Want vrijheid en medemenselijkheid blijken nooit vanzelfsprekend. Bedenk dat tegenstanders van die verworvenheden zich juist heel goed blijken te organiseren. Het klinkt misschien als een tegenstelling, maar dat is het niet: ook vrije mensen moeten samenwerken om de vrijheid te beschermen en te verdiepen.

 

4 Met wie werken jullie samen? 

 

Sinds de oprichting van het Humanistisch Verbond zijn er verschillende humanistische organisaties ontstaan. Daar werken we nauw mee samen. Zo werken we samen met omroep Human bij documentaires en organiseren we evenementen en debatten. Ook trekken we samen op met Humanitas als het gaat om maatschappelijk werk en met Hivos op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

 

5 Hoe groot is de humanistische beweging eigenlijk?

 

Dat ligt er een beetje aan hoe je telt. Heel veel mensen in Nederland hangen humanistische waarden aan, maar noemen zich geen humanist. Ongeveer 1 miljoen mensen noemt zich 

wel expliciet humanist. Kijk je wereldwijd dan zie je dat ‘niet-aangeslotenen’ na het christendom en de islam de derde grootste groep is. Dan hebben we het over ongeveer 1,2 miljard wereldburgers. Daar zitten ook veel humanisten tussen. En niet alleen in klassiek ontkerkelijkte landen. Ook in Zuid-Amerika, Afrika, de Arabische wereld en Azië.

De steun van onze leden is cruciaal voor het behalen van resultaat. Dus word lid!

vijfveelgesteldevragenoverhetHumanistischverbond

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...